Onze collega's aan het woord

Sabrina, deskundige communicatie

Ik werk sinds mei 2022 voor de welzijnsvereniging en heb daar nog geen seconde
spijt van gehad. De collega's zijn heel vriendelijk en hulpvaardig. Ik ga regelmatig op pad om leuke foto's te nemen of verhalen te sprokkelen om onze website op te vrolijken waardoor ik veel contact heb met de bewoners en het personeel.
Dat maakt de job heel leuk. 
Ook mijn passie voor grafische vormgeving kan ik dagelijks toepassen in allerlei communicatiecampagnes via de verschillende mediakanalen. Het dicht bij huis werken is een groot pluspunt, samen met de extra voordelen die we krijgen zoals fietsvergoeding, maaltijdcheques enz.

Sabrina: "Als ik geweten had dat een job in de zorgsector me zoveel voldoening zou geven,
had ik dit veel eerder gedaan."


Ruben, begeleider wonen en leven

Collega Ruben aan het woord
Ik werk sinds juli 2022 in woonzorgcentrum De Reiger, dit gebeurde heel toevallig. Via via kreeg ik de vacature begeleider wonen en leven toegestuurd. Ik aarzelde geen seconde en schreef me direct in. Ik kreeg heel snel antwoord en mocht direct beginnen. In het begin had ik hier wat stress voor maar de bewoners en het personeel ontvingen mij met open armen. De toffe extra’s aan deze job zijn de fietsvergoedingen, de maaltijdcheques enz. Ik werk enorm graag in het woonzorgcentrum, het respect dat je krijgt van de bewoners doet enorm deugd. Door de lieftallige collega’s zou ik me geen andere job meer kunnen voorstellen. Ook al is het niet zo dicht bij huis, kom ik nog steeds elke dag met plezier werken.

Ruben: "Als begeleider wonen en leven is het mijn taak om de mensen een zo fijn mogelijke dag te laten beleven en zoveel mogelijk te laten lachen. Ik bied ook een luisterend oor voor wie nood heeft aan een gesprek."


Carine, maatschappelijk werker woonzorg

Hallo, ik ben Carine, een echt familiemens. Sinds september 2024 werk ik als maatschappelijk werker op de sociale dienst, voornamelijk voor woonzorgcentrum De Reiger. Daarvoor was ik 23 jaar lang coördinator van een thuiszorgdienst. Toen ik het gevoel kreeg dat ik alles had bereikt in mijn werk, begon het te kriebelen om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Ik besloot 'over het muurtje te kijken' en mijn ervaring in te zetten waar de zorgvraag nog groter is. Het antwoord vinden op de vraag: 'Wat als mensen niet langer thuis kunnen blijven wonen en meer zorg nodig hebben?', dat geeft mij veel voldoening.

Bij Welzijnsvereniging Sleutelzorg heb ik een organisatie gevonden die de waarden uitdraagt waar ik sterk in geloof: warme, kwaliteitsvolle zorg bieden aan iedereen, met bijzondere aandacht voor kwetsbare mensen. Dat is precies waarom ik maatschappelijk werker ben geworden. Het draait hier om het ondersteunen van bewoners, zonder hun zelfzorgvermogen en beslissingsrecht uit handen te nemen. Mensen blijven zich nuttig voelen en behouden een zinvolle dagbesteding. Ook de betrokkenheid van mantelzorgers wordt hier sterk aangemoedigd. Familie is altijd welkom, en dat zorgt voor een (h)echte thuis.

Carine: "Wat mij ook veel vertrouwen geeft, is dat ik niet alleen voor anderen zorg, maar dat er ook voor mij gezorgd wordt. Al vóór mijn start was er een kennismakingsgesprek, en op mijn eerste werkdag kreeg ik een warm onthaal van zowel mijn leidinggevende als mijn team. Er werd tijd genomen om me wegwijs te maken, waardoor ik me direct welkom voelde. Ik merk dat ik als nieuwe collega echt gewaardeerd word en deel van het team ben."

De gedrevenheid van mijn collega's spat van de foto's op de website af, en dat enthousiasme werkt aanstekelijk. Dat de organisatie nog volop in ontwikkeling is, zie ik alleen maar als een pluspunt. Het betekent dat ik mee kan bouwen aan de toekomst van deze organisatie en samen met haar kan groeien. Die samenwerking en verbondenheid geven mij energie.


Nancy, poetsmedewerker dienst thuiszorg

Collega Nancy vertelt haar verhaal
In 2012 ben ik begonnen als poetsmedewerker bij de dienst thuiszorg, nadat ik 25 jaar lang met veel plezier in rusthuis Sint-Modestus had gewerkt, nu beter bekend als woonzorgcentrum 't Blauwhof. Ik werkte altijd op dezelfde verdieping waardoor ik een goede band kreeg met de bewoners. Als er een bewoner overleed, had ik daar veel verdriet van. Ik ging altijd naar de begrafenis als ik werd uitgenodigd door de familie.

Ik zing vaak tijdens het poetsen en dat vinden de bewoners leuk. Als er familie van hen op bezoek kwam, vroegen ze soms om een cd met liedjes van vroeger op te zetten in de cafetaria. Dan zongen we met z'n allen mee. Zo krijg je ook een band met de families.

In 2012 besloot ik om over te stappen naar de thuiszorg om geen weekends of feestdagen meer te hoeven werken. Het was wel even wennen om met het materiaal van de cliënten te poetsen.

Nancy: "Met alle cliënten is er een goede klik. Ze kijken dikwijls uit naar mijn komst en zijn heel dankbaar. Het is voor mij ook belangrijk om tijdens mijn werk een praatje met hen te maken. Eens vragen hoe het gaat, een luisterend oor zijn. Ik sta altijd open voor kritiek of commentaar als ze vragen om iets op een andere manier te doen. Mijn cliënten liggen me nauw aan het hart. Je moet werk en privé gescheiden houden, maar ze zitten toch in mijn gedachten als ik naar huis ga. Sommige van mijn cliënten willen geen vervanging als ik verlof neem, wat ik een mooi compliment vind."

Wat ik fijn vind aan de job zijn de maaltijdcheques, fietsvergoeding, verplaatsingsvergoeding en de flexibiliteit bij het aanvragen van verlof. Ik heb een heel goed contact met de verantwoordelijken. Tijdens een vergadering met de collega's van de thuiszorg zijn we blij om elkaar nog eens te zien. Ik mis het contact met hen, ook met de collega's van 't Blauwhof die ik af en toe nog eens ga bezoeken.

Wat ik me nog goed herinner, zijn de vele optredens en shows die we daar gegeven hebben voor de bewoners. Feestjes, personeelsfeesten, recepties, daar doe ik allemaal graag aan mee. Met de verhuis naar 't Blauwhof hebben we in het lege gebouw van Sint-Modestus nog een fuif gehouden. We zijn toen allemaal blijven slapen in een slaapzak op de grond, zelfs mijn leidinggevende.

Ik heb eens een evaluatie ontvangen waarop staat dat ik het zonnetje in huis ben, wat me echt blij maakt. Ik zal die evaluatie altijd blijven koesteren.


Caro, polyvalent medewerker lokaal dienstencentrum

Collega Caro aan het woord
Ik ben in het lokaal dienstencentrum terechtgekomen via een spontane sollicitatie, begin 2018. Als polyvalent medewerker zijn de taken heel divers: administratie, klanten vervoeren met de Seniorenmobiel, eten en drank bedelen in de cafetaria, poetsen en ondersteunen bij activiteiten. Elke dag is anders! Het is een voordeel om dicht bij huis te werken, er zijn ook opleidings- en doorgroeimogelijkheden. 
Ik haal veel voldoening uit mijn werk, dankbaarheid komt uit verschillende hoeken: van gebruikers van de Seniorenmobiel tot bewoners van de assistentiewoningen en externen. Ik heb het hier nog steeds erg naar mijn zin.

Caro: "Er heerst een leuke werksfeer in ons team en de leidinggevenden gaan op een heel aangename manier met ons om."


Carine, keukenmedewerker

Keukenmedewerker Carine aan het woord
In mijn vorige job in de textielsector moest ik veel stempelen. Ik kwam toen de vorige voorzitter van Welzijnsvereniging Sleutelzorg tegen en hij stelde voor om hier te solliciteren. Het is een groot voordeel dat het vaste betrekking is. Na een korte periode mocht ik starten aan de vaatwas in de keuken. We doen de afwas van beide woonzorgcentra en van het sociaal restaurant van het lokaal dienstencentrum. Potten schuren, plateaus afruimen, de vaatwasmachine vullen en leegmaken enz. Portioneren doen we ook, dat is het opscheppen van voedsel op borden op de plateaus.

Ik werk 4/5de zodat ik altijd op eenzelfde dag in de week thuis ben. Met de huidige bezetting werken we 2 weekends op 5 en krijgen dan recup tijdens de werkweek. Het zijn altijd dezelfde daguren en onze planning hangt tot bijna 3 maanden op voorhand al uit. De sfeer zit goed tussen de collega's wat maakt dat ik hier graag werk. Een dag vliegt altijd heel snel voorbij omdat we altijd bezig zijn.

Ik kijk wel uit naar de nieuwbouw. De aangepaste en vernieuwde infrastructuur gaat ons werk wat verlichten.

Carine: "Ik denk dat ik mijn werk wel zal missen als ik binnen 2 jaar met pensioen ga. Al zal ik dan wat meer tijd hebben voor mijn 2 kleinkinderen of zal ik al eens kunnen bijspringen bij de kinderen."


Tim, kinesitherapeut

Collega Tim aan het woord
Ik kreeg in 2017 de kans om als kinesitherapeut bij Welzijnsvereniging Sleutelzorg te werken. Het ambitieuze project van Sleutelzorg sprak mij sterk aan, met name het nieuwbouwproject van De Reiger, de mogelijkheid om zelf projecten op te starten. Het is fijn werken op de diverse afdelingen van het woonzorgcentrum. Elke dag voel ik de dankbaarheid van de bewoners. 
Ook het feit dat je kan werken in een volledig geïntegreerd team waar ieder zijn verantwoordelijkheid heeft maar waar er ook meer wordt samengewerkt.
Door constant te vernieuwen en te evalueren, kan het leven in een woonzorgcentrum er helemaal anders uitzien.

Tim: "Na vele jaren te pendelen naar Antwerpen was deze betrekking een unieke kans om dichter bij huis te werken, zodat ik een betere balans tussen mijn gezin en werk kon bekomen."


Wendy, poetsmedewerker

Collega Wendy aan het woord
Als poetsmedewerker werk ik al 25 jaar voor de welzijnsvereniging, voorheen OCMW. Ik vind het zalig om dicht bij onze bewoners te staan! Alles netjes houden, hoort bij mijn taken en geeft veel voldoening. Ik werk 1 weekend per maand wat mij ruimte geeft om in de week een dagje vrij te zijn.

Samen met alle collega's en hoofden vormen wij een hecht team. Ik kom te voet of met de fiets naar mijn werk in woonzorgcentrum 't Blauwhof, wat veel voordelen geeft en ook de maaltijdcheques zijn interessant.

Wendy: "Een praatje, een lach, een aanraking of iets kleins betekent veel voor onze bewoners."


Karen, maatschappelijk werker woonzorg

Collega Karen aan het woord
Met een weekje vertraging  ̶  corona had me te pakken  ̶  kon ik april 2022 starten op de sociale dienst. Door een aantal afwezigheden op deze dienst was dit geen ideale start, maar ik werd door iedereen goed opgevangen en samen konden we de dingen aanpakken. Door die moeilijke start heb ik wel geleerd dat iedereen klaarstaat voor elkaar. Dit gaf en geeft me nog steeds een gerust gevoel.
Mijn deur staat altijd open, een gesprekje, een vraag, het maakt niet uit.
Ik hoop dat de bewoners van de assistentiewoningen me ondertussen weten te vinden en dat de bewoners en mantelzorgers van 't Blauwhof ook weten dat mijn deur altijd openstaat.

Karen: "Ik voel me hier al helemaal thuis. Het kan soms heel druk en chaotisch zijn, het kan soms emotioneel zwaar zijn, maar de lach en de goeiedag die je krijgt, geven meteen terug energie."


Peggy, zorgkundige thuiszorg

Toen ik 35 jaar geleden afgestudeerd was als verzorgende, werd ik opgebeld door OCMW Temse met de vraag of ik interesse had om te solliciteren. Dit is dus nog steeds mijn eerste job! Ik kook, was en strijk bij onze cliënten thuis, doe boodschappen of begeleid ze naar de dokter. Haren wassen, handen verzorgen enz. hoort allemaal bij de dagelijkse verzorging of huishoudelijke taken. Dweilen of stofzuigen doen we als het echt nodig is. Als je echt iemand thuis wil laten poetsen, dan is dat via de poetsdienst.

Het grootste pluspunt van het werken in de thuiszorg is dat we zelfstandig kunnen werken maar er toch nog een verantwoordelijke achter ons staat.
Ons werk kunnen we zelf indelen, wel in samenspraak met de cliënt uiteraard. Onze cliënten zijn altijd baas in hun eigen huis.

Peggy: "Ik werk hier heel graag, we hebben veel afwisseling. Ik heb cliënten waar ik al 10 of 15 jaar kom en daar bouw je een band mee op. We krijgen heel veel dankbaarheid van onze cliënten. Ik leer elke dag nog bij van hen. Als ik terugkijk naar mijn loopbaan dan zou ik het direct opnieuw doen."


Collega's Lore, Joy en Martina vertellen je meer 
in de video

Naar top